КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Москва защити българската власт

Часове след изказването на Джесика Ким, съветник по юридическите въпроси към посолството на САЩ в България, която открито говори за корупцията, за олигархични зависимости, организираната престъпност, свободата на словото, от посолството на Русия в София реагираха. На страницата си във Фейсбук от посолството написаха:

„Обърнахме внимание на скорошното изказване на колеги от Посолството на САЩ в България за неспособността и липсата на политическата воля на българските власти да се справят с корупцията в страната. Коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения. Смятаме, че подобни менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България. Въпросът на корупцията във висшите ешелони на властта все още съществува дори в «най-демократичните» страни по света (няма да си спомняме, например, за някои сюжети от «украинското досие» на действащото ръководство на САЩ). Мирише на лицемерие, нали така?“

Реакцията на руското посолство изглежда странна, защото няма дипломатическа практика чужда мисия да се намесва в отношенията на една държава с друга. Подкрепата на Москва за българската власт идва дни след като българският министър-председател Бойко Борисов възропта срещу задържането на опозиционера Алексей Навални.

Изказването на Джесика Ким може да прочетете ТУК