Коментари

М. Миков: Има риск БСП да се превърне в лидерска партия

„Не гласувах и смятам, че този избор създава повече проблеми на БСП, отколкото решава“. Това каза пред БНР бившият лидер на БСП Михаил Миков. Той поздрави Корнелия Нинова с избора и за председател на левицата. „Не съм имал илюзии, че може да има друг изход от тези избори“, подчерта той.

По думите му разделението в партията е достигнало много високи равнища:

„За Нинова са гласували половината от членовете, другата половина не е гласувала за нея. Такъв начин на избор засилва вътрешните разделения и то не по политически причини, защото става дума за състезание на персони, на портрети, а не на политически виждания“. 

Според него личният стил на Корнелия Нинова, изразяващ се във висок тон, е спечелил, но не дава алтернатива, каквато е необходима на обществото.

Миков беше категоричен, че „набедената опозиция в БСП“ никога не е била за съюз с ГЕРБ и припомни, че те са консолидирали гласове, с които Нинова е била избрана за председател на социалистите още първия път.

„Обикновените социалисти повярваха на това, че Нинова е спасителката от ГЕРБ. Сега предстои по-трудното“, каза той.

Бившият лидер на левицата коментира, че сега много важно е каква политика за България ще предложи БСП, която да е различна от дясната политика и доколко ще успее да намери политически партньори, които да прокарват тази политика:

„За властта могат да се намерят партньори, защото такива безпринципни коалиции не са изключение в най-новата ни история и ние сме участвали в такива. Съвсем друго е да получиш доверие за политика и достатъчно мнозинство, за да я прокарваш. От времето на Жан Виденов такава ситуация трудно се е очертавала пред БСП“.

Миков изказа опасение, че на държавата не и необходима замяна на едно дясно управление – каквото е на ГЕРБ, с друго дясно:

„Това е бил големият спор в БСП, който предизборно беше вкарван е простото противоречие: „За партията ли си, или искаш тя да бъде превзета от ГЕРБ“. 

Той посочи, че има риск пред БСП, който се очертава от преминаването ѝ в лидерска партия от типа на ГЕРБ:

„Не се казва Борисов лидерът, но Нинова може да означава същото“. По думите му у хората, участвали в избора на Корнелия Нинова, има желание за „разчистване на вредните плевели“ в партията:

„Приемам това много спокойно, защото и други бивши председатели на БСП в годините са ставали ненужни, но от това партията само е отслабвала“./БНР/

Преди няколко дни по БТВ и евродепутатът Елена Йончева изрази критики към ситуацията в БСП.

Заглавието е на Taran.news