НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

М. Тянкова: Няма да бъде закрит нито един съд

„Модел 4 въвежда оптимизация на съдебната карта. По него няма да бъде закрит нито един съд“. Това каза председателят на Окръжен съд Хасково Миглена Тянкова. както вече съобщихме адвокатите и обществеността в Свиленград изразиха недоволство от преобразуването на местния съд в Териториално отделение на съда в Харманли. Общинските съветници излязоха със становище против реформата, предложена от ВСС.

Вчера на извънредна сесия и местните законотворци на Любимец са гласували против реорганизацията на съд в Свиленград.

Миглена Тянкова обясни още, че „не се отказва достъп до правосъдие за гражданите“. По думите й реформата е разработена от предишния състав на ВСС още през 2015 г. Според нея промяната е заради неравномерната натовареност на съдилищата. Освен това за съда в Свиленград било само предложение. Тянкова съобщи, че съдът в Ивайловград е сред пилотните проекти да се трансформира в отделение на този в Харманли.

Съдът в Харманли се оказва, че е най-натовареният в страната. Там един съдия разглежда по 42 дела на месец. А в Ивайловград на един съдия се падат по 8. „Въпреки драстичната разлика в натоварването заплащането и на двете места е едно и също.

сн. Дарик радио