Технологии

НАСА разработи уред, откриващ свръхизточници на метан от Космоса

Учени от НАСА, използвайки инструмент, предназначен за изследване на влиянието на праха върху климата, са идентифицирали повече от 50 места по света, които отделят големи количества метан – разработка, която може да помогне в борбата с мощния парников газ.

„Ограничаването на емисиите на метан е от ключово значение за ограничаване на глобалното затопляне“, заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън. „Тази вълнуваща нова разработка не само ще помогне на изследователите да установят по-добре откъде идват изтичанията на метан, но и ще даде представа как те могат да бъдат отстранени бързо“.

От НАСА заявиха, че проектът „Изследване на източниците на минерален прах на земната повърхност“ (EMIT) има за цел да подпомогне разбирането на въздействието на въздушния прах върху климата.

Но EMIT, който беше инсталиран на Международната космическа станция през юли и може да се фокусира върху области, малки като футболно игрище, показа способност да открива наличието на метан.

От НАСА съобщиха, че досега са идентифицирани повече от 50 „суперизлъчватели“ на метан в Централна Азия, Близкия изток и югозападната част на САЩ. Повечето от тях са свързани със сектора на изкопаемите горива, отпадъците или селското стопанство.

Кейт Калвин, главен учен и старши съветник на НАСА по въпросите на климата, заяви, че „допълнителните възможности на EMIT за откриване на метан предлагат забележителна възможност за измерване и наблюдение на парниковите газове, които допринасят за изменението на климата“.

Метанът е отговорен за около 30 % от глобалното покачване на температурите до момента.

Макар и да се среща много по-рядко в атмосферата от CO2, той е около 28 пъти по-мощен като парников газ в продължение на столетие. За период от 20 години той е 80 пъти по-мощен.

Метанът се задържа в атмосферата само десетилетие, докато при CO2 този период е стотици или хиляди години.
Това означава, че рязкото намаляване на емисиите може да намали с няколко десети от градуса по Целзий прогнозираното глобално затопляне до средата на века, което ще помогне да се запази целта на Парижкото споразумение за ограничаване на средното повишаване на температурата на Земята до 1,5 градуса по Целзий, според Програмата на ООН за околната среда (UNEP).

„EMIT потенциално може да открие стотици суперемитери – някои от тях, забелязани по-рано чрез въздушни, космически или наземни измервания и други, които не са били известни“, заявиха от НАСА.

Андрю Торп, технологичен изследовател в Лабораторията за реактивни двигатели, който ръководи работата на ЕMIT за откриване на метан, заяви, че някои от метановите шлейфове, засечени от EMIT, са сред най-големите, наблюдавани някога. „Това, което открихме само за кратко време, вече надхвърля очакванията ни“, каза Торп./БГНЕС, АФП/