Спорт

Националният стадион „Васил Левски“ с нова тревна настилка

Националният стадион „Васил Левски“ е готов да приеме двубоя от футболното ни първенство между отборите на ЦСКА София и Левски в събота. По време на извънредното положение на съоръжението, част от активите на Национална спортна база ЕАД, бяха извършени три важни модернизации. 

Най-съществената от тях е поставянето на нова трева на футболния терен. „Теренът вече има много добра млада трева, на която от петък ще могат да се играят футболни мачове“, коментира Александър Давчев от фирмата, извършила затревяването.

Новият тревен вид е уникален за България. Той е комбинация от тревни вариетети, много подходящи за климата в страната ни и най-вече за основни стадиони, какъвто е „Васил Левски“. Пламен Марков и Трифон Попов от отбора домакин на мача в събота – ЦСКА София, направиха оглед на терена и изказаха задоволство от видяното.

В дните до мача се предвижда пробно натоварване на тревното покритие.

Освен подмяната на тревното покритие, на стадиона беше направена и още една важна модернизация – нова система за видеонаблюдение. Към съществуващите до момента камери са монтирани още над 100. Те са с висока разделителна способност (от 4 до 8К) и могат да осигурят необходимата видимост на органите на реда без значение от метеорологичната обстановка, разстоянието или ефектите от евентуални фойерверки или други заслепителни пиротехнически средства. 

Всяка една точка от интерес може да бъде видяна от три различни ъгъла. Новата система отговаря на европейските стандарти, както и на тези на ФИФА и УЕФА. Чрез нея всичките 41 500 места на стадиона, както и подстъпите към спортното съоръжение и външните паркинги, вече могат да бъдат наблюдавани от органите на реда.

Стадионът има и нова озвучителна система, която подобрява многократно качеството на звука./БНР/

Снимка: НСБ ЕАД