КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

На кого да звънна, за да хвана COVID-19 сега

Това е въпросът днес – на кого да звънна, за да ми каже как да се заразя с COVID-19 сега. Докато още има достатъчно здрави лекари, които да ми помогнат, легла, в които да ме настанят при нужда, или пък – в най-добрия случай, да си изкарам заболяването леко и да си имам антитела. 

Предпазват ли от повторно заболяване или не – по цял свят експертите са на различно мнение, но – за всеки случай човек да си ги има, ако се окаже вярно първото. Защото ваксината – разбираемо, се мержелее в онова бъдеще, в което се вижда и откриването на сигурно лекарство, влияещо на смъртоносния коронавирус. 

При брой на заразените у нас – 865 в цялата страна по официални данни или около 6-7000 души по модела, обявен от ген. Мутафчийски „откриваме 2 от 7 с коронавирус“, да се срещне инфектиран сред почти 7 млн. българи не е лесна работа. Дори в най-голямото огнище – София, заразените са 510 – иди ги търси сред 1 млн. души, като приемем, че сме толкова, след като много заминаха по селата си и по курортите. 

И тук пак стигаме до въпроса от началото с акцент на „сега“ – болните са толкова, защото се спазват/не се спазват ограничителните мерки. 

Защо не се спазват мерките 

Българинът по манталитет е вечният тарикат и най-често дори не разбира колко всъщност губи, докато си мисли, че печели с хитрост. И да, мнозинството от хората не се отличават с търпение и дисциплина, както подчерта ген. Мутафчийски на един от многобройните брифинги, респектиращи с неговото търпение и дисциплина. 

Проблемът е, че и тези, които издават заповедите, за да ограничат заразата, и тези, които ги контролират, са със същия манталитет – в резултат и в случая с коронавируса, както винаги у нас, работата стана „врата в полето“. 

Пример – софиянци напълнили Южното черноморие и Банско, минавали през КПП-тата с нотариален акт за имот в курортните градчета. Минавали, защото са ги пуснали постовете на МВР. Между другото един приятел, който има малка вила в околностите на София – на 300 метра от КПП, не го пуснаха да отиде да си нагледа имота, въпреки че си носеше нотариален акт. 

Кой сега е в нарушение? Сигурна съм, че мнозинството българи вече ми отговориха – правилата според човека и имота. 

На фона на уверенията, че всички безработни и работещи в сивата икономика ще понесат санкции и ще се срещнат с прокуратурата заради фалшиви декларации, както и че „богатите заразиха бедните“, защото по европейските ски курорти, откъдето пристигна COVID-19, не се пързалят социално слаби – как се очаква да има доверие в ограничителните мерки и те да се спазват?

Да, но ако всеки мисли само за себе си и своите близки, защото е гневен на всички останали и не вярва, че ще има справедливо наказание за всички нарушители. 

Нищо извънредно в държавата с извънредно положение – усещането за справедливост до такава степен го няма, че социалните мрежи се напълниха с призиви „не ги пускайте да се върнат“, „големи глоби, селяните да си платят за всички неплатени данъци в София досега“ и „бой с пръчки за такива, ама нищо няма да им направят“. 

Е, на безработните с декларации-менте може и да им спрат помощите.

Мнозинството българи пък концентрира гнева си към ромските квартали с КПП-та и църквите, където вярващи вчера се кланяха на плащаницата на колене, опрели длани в пода, предполага се дезинкфекциран скоро преди това. 

Разделиха ни – майки с малки деца негодуват срещу хората с кучета в градинките, хора с маски гледат подозрително тези с шалове пред лицето и са готови за бой с онези, които дишат свободно без никакво предпазно средство, млади ръкомахат срещу възрастни, тръгнали да пазаруват извън пожелателния безопасен коридор за тях…

Как точно да се сплотим срещу кризата и вируса? 

Затова – да питаме ген. Мутафчийски кога е подходящият момент да се заразим с COVID-19 и да търсим връзки да срещнем коронавируса точно тогава. По план. 

Иначе е ясно – пик-не пик на болестта, 70% ще трябва да я изкарат. А мерки – забрави.

Поне не когато, където и както трябва. 

Източник: OFFNews.bg