БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

На тъмно: МВР крие колко полицаи е имало на протеста на 2 септември

От МВР отказват да кажат колко полицаи са участвали в охраната на антиправителствения протест на 2 септември, когато бе първото Велико народно въстание. Това става ясно от публикация във в. „Сега“.

От изданието са поискали информацията по Закона за достъп до обществена информация. От силовото ведомство обаче са отказали да посочат бройката, защото тази информация била служебна тайна.
В социалните мрежи се разпространиха снимки на стотици патрулни автомобили да влизат в стройна редица по бул. „Цариградско шосе“.

Досега никога не е било тайна да се посочва бройката на полицаите, които са заети в охраната на масови мероприятия, като концерти, футболни мачове, протести.

Без отговор остава и въпроса, колко е струвало на бюджета на МВР да се командироват полицаи от цялата страна. Пред „Сега“ от МВР са отговорили, че нито Главна дирекция „Нациолнална полиция“, нито Главна дирекция „Планиране и управление на бюджета“ могат да направят исканата справка.

От МВР са отказали да отговорят и на въпроса дали има установени нарушения за непозволено използване на помощни средства като бокс от страна на ченгетата на 2 септември. Снимки обаче уловиха, че е използван бокс, което е забранено от закона.