БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

На училище след разнопосочни заповеди на здравния, образователния министър и на областния щаб

С най-голяма тежест за формата на обучение остава заповедта на здравния министър, следващо по тежест е решението на областния оперативен щаб и последна по тежест остава заповедта на министъра на образованието. Това се разбира от отговора на министерството на образованието на запитване на „Дневник“ след последната заповед на министър Красимир Вълчев, с която ограничи онлайн обучението до 10 дни.

Уточнението трябваше да бъде направено, след като със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов всички ученици в гимназиалния курс преминаха на електронно обучение от 29 октомври за две седмици.

На 12 ноември те трябваше да се върнат в клас, но ден по-рано по решение на областните щабове за борба с коронавируса неприсъствената форма на обучение в повечето от големите градове в страната се удължи с още две седмици – до 27 ноември.

Същия ден, на 11 ноември, здравният министър издаде заповед, с която удължи действието на въведените вече ограничителни мерки заради коронавируса до края на месеца. С новата заповед, която влезе в сила от 12 ноември, ден преди да е изтекла предишната, се предвижда учениците от 5 до 12 клас в областите с над 120 на 100 хил. болни от коронавирус и при 15% отсъстващи по причини, свързани с COVID, да учат онлайн. Решението за това се взима от министъра на образованието, е отбелязано в заповедта.

В същия ден, на 11 октомври, министърът на образованието Красимир Вълчев издаде заповед, с която ограничи превключването към онлайн обучение в училищата заради много заболели от коронавирус до 10 дни. Тя се основава на последната заповед на здравния министър, според която при 15% заболели ученици училището ще преминава към обучение в електронна среда.

При различни условия се изпълняват различни заповеди

Всичко това обърква родителите и повдигна резонният въпрос след като учениците вече са били две седмици на учене от дистанция, защо ще трябва да го правят още две седмици, с което ще се наруши заповедта на Вълчев за ограничението от 10 дни.

„Преминаването към обучение от разстояние в електронна среда може да стане в изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването и на министъра на образованието и науката при различни условия“, се казва в отговор на просветното ведомство до „Дневник“.

Според заповедта на Министерството на здравеопазването в конкретно училище, което се намира в червена област и броят на отсъстващите поради заболяване или проява на симптоми на COVID-19 е 15%, учениците от 5 до 12 клас на съответното училище преминават в онлайн обучение, разясниха от МОН. Конкретният срок за който е валидна тази мярка е посочен в самата заповед на МЗ.

Ако заболелите в училище са под 15%

От друга страна областните и общинските щабове могат да препоръчат преминаване към онлайн обучение на повече от едно училище в отделна област/ община / град/ населено място, когато епидемичната обстановка е влошена, посочват от МОН.

Съгласно заповедта на министъра на образованието и науката конкретно училище също може да поиска разрешаване на онлайн обучение за определени етапи/ класове, когато има такова съгласие от педагогическия съвет, при нарастващ брой отсъстващи и увеличени заявления от страна на родителите.

Например, ако областният щаб в София е взел решение учениците да учат от вкъщи, а директорът на дадена гимназия не е изпратил молба до министъра на образованието за разрешаване за преминаване на е-обучение (защото няма достатъчно голям брой заболели), учениците ходят ли на училище, или не ходят?

В отговор на този пример от просветното ведомство отбелязват: „Не е необходимо директорът на конкретно училище да прави предложение до МОН, когато на общинско ниво е взето решение за всички училища на територията на общината. Училището изпълнява взетото от щаба решение. Подобно предложение от училището би следвало да има, ако например няма решение на областния щаб, съседни две училища вече са достигнали 15% отсъстващи поради заболяване, а конкретното училище наблюдава в последните дни също увеличаващ се брой отсъстващи – тогава могат да поискат разрешение от министъра на образованието“.

Препоръчително е присъственото обучение да бъде възстановено след 10 дни, но разбира се съобразено с епидемичната обстановка и както е разписано в заповедта – повторно може да бъде издадено разрешение и след изтичане на посочените 10 дни, бръща внимание пресцентърът на образователното министерство.

Източник и снимка: Дневник