НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

На Цветница в Хасково без цветя и върба

В Хасково няма да се продават цветя и върбови клонки пред църквите утре, когато православния свят отбелязва Цветница. Това става ясно след среща между кмета Станислав Дечев и архиерейският наместник отец Георги Тодев. Двамата са обсъдили мерки за сигурност в църковните храмове на територията на община Хасково във връзка с предстоящия празник – Цветница.

Освен това от кметството съобщиха, че е решено в храмовете да се влиза само със защитна маска, да се спазва отстояние между хората пред и в църквите, на входовете да се поставят напоени с дезинфектанти стелки, както и периодично да се дезинфекцират иконите и местата за сядане.

Екипи на общината, Църковните настоятелства към всички православни храмове в Хасково и доброволци ще следят за реда, спазване на мерките за биосигурност и недопускане на струпване на много хора около храмовете на Цветница. Кметовете на кметства и наместниците отговарят за реда и пропускателния режим в църквите по селата. Извън църквите контролът ще бъде осъществяван от служители на реда.

Празничната Света литургия на Цветница, която ще бъде отслужена в най-голямата хасковска църква „Св. Богородица“, ще се излъчва на живо във фейсбук-страницата на Община Хасково от 8.00-10.00ч.

Четирите църкви в Хасково ще бъдат дезинфекцирани от екипи на община Хасково непосредствено преди Цветница, както и след приключване на служението. Всички свещници ще бъдат изнесени пред храмовете.

Преди два дни, както вече писахме, тази година свещеници няма да ходят в Израел за Благодатен огън. Правителството и Светия синод решиха, че църквите ще бъдат отворени и който има нужда може да направи молитва в нея. Беше отправен призив хората да останат по домовете си.

снимка: Интернет

One thought on “На Цветница в Хасково без цветя и върба

Коментарите са затворени.