НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

„Неохим“ в Димитровград очаква по-евтин газ, спира работа

Димитровградският торов завод спира работа в очакване на по-евтин газ. Това стана ясно от изказване на Мирослав Димитров, който е изпълнителен директор на „Неохим“ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Според него в предприятието ще започне капиталов ремонт, а след това в зависимост от ситуацията с природния газ ще се реши дали да възобнови дейност и дали има смисъл да работи.

„Планираното за месец август увеличение на цената на природния газ е съкрушителен удар срещу българската индустрия. Ако КЕВР одобри предложената цена от „Булгаргаз” в размер на 287 лева за мегаватчас, ще преустановим производството си и не е ясно до кога. Ще бъде много трудно за бизнеса да продължи да работи, да продължи да произвежда, да продължи да плаща заплати и да изпълнява ангажиментите си към хазната. Някои от нас няма да оцелеят“, каза той.

Димитров смята още, че трябва да се възстанови нормалният диалог с „Газпром”, защото „все още имаме договор с компанията и по всичко личи, че цените биха били много по-добри, ако този договор може да се изпълни“.

Той изрази скептецизъм за доставките на газ с танкери, за които бе съобщено преди ден. Димитров смята, че азерският газ ще покрие само една трета от годишното потребление на синьо гориво в страната.

В момента торовия гигант не продава стоката си и това ще продължи докато ръководството направи своята калкулации. В завода работят около 700 души.