НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Не се знае колко са бездомните кучета в Хасково

Зоодоброволци от Хасково и кметството ще опитат да преборят проблема с бездомните кучета. Това бе съобщено днес на съвместна пресконференция.

Кметът Станислав Дечев информира, че ще се направят корекции в Наредбата, че ще се засили контрола затова дали хасковлии с домашни любимци правят задължителната регистрация. Той съобщи още, че ще се даде гратисен период от 3 месеца, за да може хората да регистрират домашните си любимци. Градоначалникът ще търси помощ и от частни ветеринарни лекари.

Отново бе повдигнат въпроса за т.нар „кучешки туризъм“. Станислав Дечев обясни, че ще се закупят четци, с което ще се даде възможност на общинските служители да определят точният брой на уличните четириноги, които са привнесени от други общини. Ще се търсят законови механизми да ги върнем в съответните приюти, каза Дечев.

Зоодоброволците пък заявиха, че ще продължат да работят с общината за справяне с проблема. Те апелираха хасковлии да не изхвърлят любимците си на улицата. На въпрос, че голяма част от коментарите по проблема се дължи на тях, доброволците заявиха: Не искаме да решаваме проблема с насилие и убийства. Според тях една част от бездомните кучета идват от вилните зони и проблемът не може да се реши за кратко време.

До този момент общината е кастрирала 232 кучета, а доброволците 200. Не се знае колко са бездомните кучета в областния град.