Технологии

Никотинът блокира производството на естроген при жените

Европейски молекулярни биолози са открили, че дори сравнително малки дози никотин блокират производството на хормона естроген в мозъчната тъкан на жените. Това се отразява неблагоприятно на нервната система и половите органи, съобщи пресслужбата на Европейския колеж по невропсихофармакология (ECN).

„Има големи разлики в начина, по който тютюнопушенето влияе върху поведението на мъжете и жените. Последните са склонни да реагират по-зле на заместващата терапия, по-вероятно е да започнат да пушат отново и да развият заболявания, свързани с тютюнопушенето. Разбирането за начина, по който никотинът влияе на хормоналната система, ще ни помогне да открием причините за тези различия“, каза Ерика Комаско, доцент в Университета в Упсала, Швеция, цитирана от пресслужбата на ECN.

Учените наблюдават как никотинът влияе върху нервната система на 10 млади момичета, които се съгласили да участват в експеримента. Екипът инжектирал в кръвния поток молекули, които се съединяват с ензими, произвеждащи хормони, и „осветяват“ тези протеини с радиоактивни маркери. Специалистите наблюдавали как тази процедура влияе върху мозъчната дейност и производството на различни хормони.

Наблюденията показали, че дори малки дози никотин намаляват концентрацията на ензима CYP19A1, отговорен за производството на молекулите на половия хормон естроген. Това намаляване е настъпило в дълбоките слоеве на мозъка и не е засегнало толкова силно другите тъкани на тялото на доброволците. Промените в производството на естроген засягат таламуса – частта от мозъка, в която сигналите от всички сетива се анализират, избират и предават на кората на главния мозък.

Резултатите от експериментите изненадали учените, тъй като в предишни изследвания не е била регистрирана връзка между тютюнопушенето и отклоненията в хормоналната система на жените. Биолозите се надяват последващите експерименти и наблюдения да им помогнат да разберат как точно блокирането на производството на естроген в мозъка влияе върху поведението и репродуктивната система на жените. /БГНЕС/