БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Новите мерки в сила от петък вечерта

Новите мерки влизат в сила от петък вечерта и ще продължат до 21 декември. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Всички ученици и студенти ще учат он лайн. Мярката е в сила и за детските градини и ясли. Затварят се фитнесите и ресторантите, които обаче ще имат възможност да доставят храна по домовете. Забраняват се ескурзиите. Тържествата от частен характер ще се провеждат само, ако са до 15 души. Казината и игралните зали затварят.

Според новите мерки нехранителните квартални магазини ще работят, но не и МОЛ-овете. Църквите, джамиите и синагогите ще приемат богомолците. По-голяма част от културните прояви ще са забранени. Театрите обаче ще продължат, но публиката трябва да е до 30% от всички места.

„Парковете, градините остават отворени. Не налагаме вечерен час в нито една сфера“, посочи министър Ангелов. Границите остават отворени, въпреки че мнозина смятат, че заразата влиза с хора от чужбина.

От Националния оперативен щаб смятат, че тези мерки ще дадат резултат и ще ограничат заразата. Според членовете на щаба тези мерки са дали добри резултати в други държави.

снимка: Дневник