ЗдравеПРЕПОРЪЧАНИ

Няколко идеи за ограничаване на времето на децата пред екрана

„Телевизията е заплахата, която всеки обича да мрази, но изглежда, че не може да живее без нея“ – Пади Чайефски.

Малко телевизия, малко игри на компютъра, след това и на телефона. Даваме ли си сметка колко много време прекарват децата ни пред екрана? А това съвсем не е безопасно, пише сайтът Вecomingminimalist.

Екраните произвеждат електромагнитни вълни, които нарушват равновесието на живите клетки. Най-уязвими са малките деца и подрастващите. Те обаче нямат мярка за нещата, които харесват и сами не могат да контролират времето, което прекарват пред екрана. Трудно биха успели да запълнят ежедневието си с други важни за развитието дейности и затова е важно родителите да се намесят и да въведат ограничения, но и да предложат алтернативни занимания на децата си.

По данни на американската неправителствена организация Kaiser Family Foundation подрастващите прекарват „прекалено много време“ пред екрана:

Деца под 6-годишна възраст гледат телевизия средно по 2 часа на ден.
Деца и тийнейджъри от 8 до 18-годишна възраст стоят близо по 4 часа на ден пред телевизионния екран и още 2 часа на компютъра, играейки видео игри. Прибавяйки и времето, което прекарват на телефона си, те отделят средно 7 ч. и 38 мин. на ден.

Това води и до негативни последици при развитието:

Рискът от затлъстяване в ранна детска възраст се увеличава.
Имат по-малко енергия.
Проявяват агресивно поведение, защото копират това, което виждат на екрана.
Има вероятност след време да попаднат в групата на хора с „рисково поведение“.
Изложени са на реклами, съдържащи пропаганда.

Повечето родители биха се съгласили, че позволяват на децата си да прекарват повече време пред екрана, защото това им позволява да вършат домакинските си задължения необезпокоявани. Някои от тях се стараят да ограничат вредния навик за децата си. Но съществува голяма група, които не знаят как да се справят с проблема.

Ето 10 съвета за ограничаване на времето, което децата прекарват пред екрана:

Бъдете пример за подражание. Ако ви видят да четете книга, има голяма вероятност и децата ви да прочетат една. Но ако забележат, че гледате телевизия и те ще го направят.

Бъдете родител. Вашата задача е да насърчавате здравословното поведение и да ограничавате вредните навици. Винаги им обяснявайте защо сте взели решението да им забраните да гледат телевизия. Това ще им помогне да не нарушават правилото и някой ден да възпитават и своите деца по същия начин.

Създайте правило за ограничено време пред екрана. Ако няма да изключите електронните устройства напълно, им обяснете, че могат да гледат по едно детско сутрин и едно след училище. Това ще им спомогне за справянето с вредния навик.

Насърчавайте други дейности и осигурете необходимите ресурси за това (книги за четене, настолни игри, блокчета за рисуване).

Играйте с тях. Отделете време за сплотяване на семейството.

Питайте ги какво са правили през деня и как се чувстват. За много родители е по-лесно да включат телевизора, пред това да участват в живота на децата си. Затова наблюдавайте, слушайте, питайте, давайте съвети, възпитавайте и оценявайте времето с децата си.

Ограничете гледането на телевизия за цялото семейство. Докато вечеряте, заменете гледането на любимото семейно предаване с приятни разговори как е минал денят ви.

Наблюдавайте промените в поведението им. Видеоигрите оказват неблагоприятно влияние върху децата. Те стават раздразнителни, агресивни, егоистични и нетърпеливи. Така ще разбирате кога трябва да ограничите времето пред екрана.

Без телевизор в детската стая и спалнята.

Обяснете неблагоприятното влияние на електронните устройства върху когнитивните им способности. Всяко дете трябва да е наясно с ползите и вредите от висенето пред компютъра и телевизора.

Ограничаване на времето, прекарано пред екрана, може да изглежда като невъзможен процес, но си струва да опитате, като създадете собствени правила или пробвате някои от горепосочените.

Източник: Дневник Снимка: интернет