България

Няма нужда от смяна на личните карти, уверяват от НАП

Ако сте направили справка в Националната агенция по приходите (НАП) и тя сочи, че има неправомерно разкрити лични данни, не е необходимо да се предприемат извънредни действия, съобщават от приходната агенция. Не се налага да се сменят документите за самоличност.

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото или да поеме задължения от чуждо име, заради неправомерно разпространените данни. Това са потвърдили от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията, допълват от НАП.

От НАП съветват хората да бъдат предпазливи, когато някой контактува с тях по телефон или имейл и да не се предоставя на никого финансова информация.

За допълнителна сигурност хората все пак могат да сменят паролата на електронната поща и ПИК кода от НАП.

Неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното имуществено състояние, добавиха от НАП.

От агенцията в момента съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни.

Когато приключи съпоставката, ще може да се предостави и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени. Дотогава е достатъчно хората да прочетат препоръките на НАП във връзка с личните данни.

Източник: БТА и Дарик нюз Снимка: МВР