БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Обвиниха бившия енергиен министър Александър Николов

След сигнал от ПП ГЕРБ прокуратурата обвини бившия енергиен министър в кабинета на Кирил Петков – Александър Николов, един от заместниците му – Данаил Николов, както и бившия директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Тримата ще отговорят за причиняване на вреди на държавния газов доставчик.

От брифинг на прокуратурата днес стана ясно, че на Александър Николов и на Людмил Йоцов са повдигнати обвинения в умишлена безстопанственост за това, че с бездействие те са застрашили дейността на „Булгаргаз“ като обществен доставчик.

От думите на адвоката на Александър Николов Ина Лулчева стана ясно, че обвинението е за това, че той е отказал газът от „Газпром“ да се плаща в рубли, каквито бяха новите условия на руския холдинг.

Ето какво каза и самият Николов:

„Свежда се до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от „Газпром“ и Русия и затова до това стигат нещата. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това“.

Обвиненията към Данаил Николов са за това, че е превишил правата си, в качеството си на зам.-министър на енергетиката той отговарял за комуникацията между Министерския съвет и „Булгаргаз“.

Като цяло прокуратурата чрез експерти е изчислила, че нанесените щети на „Булгаргаз“ с тези действия от април и май м.г. е била над 80 млн. лв.

Дотук се стигна след като миналото лято ГЕРБ сезираха Държавната агенция „Национална сигурност“ за съмнения, че след спирането на доставките от „Газпром“ ,  страната ни е купувала руски газ, но през посредници, което е оскъпило цената му с около 30%. Преди дни от Агенцията са приключили проверката и материалите са били докладвани на прокуратурата. След анализа им следовател от Националната следствена служба е предложил на наблюдаващия прокурор да бъдат повдигнати обвинения на Александър Николов, който беше енергиен министър в кабинета „Петков“ от квотата на „Има такъв народ“,  а заместника му Данаил Николов и на бившия шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов./БНР/