НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Община Хасково загуби дело за урана във водата

Община Хасково загуби делото, което заведе срещу ВиК, заради урана във водата. Пред Районен съд от кметството са заявили, че са похарчили над 144 000 лв., за да доставят бутилирана минерална вода на детските градини, училищата, социалните и здравните заведения. От общинска администрация са заявили, че разходите през 2017 г, са по вина на дружеството, което не е осигурило годна вода за пиене и готвене.

Експертиза по делото е показала, че контролните нива на алфа активността и естествен уран са били над нормите, но това се отнася само за водата в отделни водоизточници от експлоатираните от ВиК участъци. Съдебно-хидрогеоложката експертиза е установила, че водата от вътрешната водопроводна мрежа на Хасково е отговаряла на изискванията.

Т.е, излиза, че в отделни пунктове радиацията във водата е над допустимото, но като се смеси, до крайния потребител вече става годна. Съдия Петър Вунов приема, че дори и да се допусне, че питейната вода при крайните потребители в Хасково не е отговаряла на изискванията на действащото законодателство, не се е установило това да се дължи на субективни обстоятелства, свързани с поведението на отговорни лица във ВиК.

Така Районен съд Хасково отхвърля искът, който е предявен от кметството. Решението на съдия Петър Вунов може да бъде обжалвано пред Окръжен съд Хасково.

Иначе в областния град забраната за използване на водата все още е в сила. На 9 февруари в Харманли областният координатор на ГЕРБ Делян Добрев обеща, че до 3 месеца проблемът ще бъде разрешен. 5 месеца по-късно това обаче не се е случило.

Снимка: БНТ /архив/