България

Огромни незаконни сметища на границата с Турция заради мигрантите

Огромни незаконни сметища с отпадъци от мигранти са се появили на метри от границата с Турция, предупреди кметът на община Болярово Христо Христов. Сигнали са подадени до областния управител на Ямбол Георги Чалъкъв и екоинспекцията в Стара Загора. Потокът от мигранти в района се увеличава, чужденците са вече част от ежедневието на местните жители.

Сметищата са се появили преди броени дни в землищата на граничните села Крайново и Странджа, в момента се проверява и сигнал за голямо количество отпадъци и до село Воден, каза кметът на община Болярово Христо Христов:

„Там има големи купчини с отпадъци от спални чували, дрехи, обувки, бутилки, чанти – всичко, което мигрантите носят със себе си, когато пресичат границата“.

Едно от сметищата е до село Крайново. Освен изброените от кмета Христов предмети  се виждат и лекарства, бинтове, опаковки от храна.

Логична причина за образуваните сметища няма, очаква се позицията на институциите.

Не сметищата обаче са най големият проблем на местните. Потокът от мигранти в района е безпрецедентен.

Според местните основната причина за случващото в крайграничния район е закриванетона Граничното полицейско управление.

Хората в община Болярово се надяват решението да бъде преразгледано и граничарите, които са преразпределени в Елхово, Резово, Средец и Малко Търново отново да охраняват в района на Болярово./БНР/