НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Окончателно: Хасковската прокуратура се провали по наркодело

Върховният касационен съд оправда окончателно Дурсун Хамзаоглу и хвърли обвинителният акт на хасковския прокурор Валентина Ранчева в коша за боклук.

Турчинът бе задържан на Капитан Андреево през 2018 г, а в камиона му бяха открити над 190 кг хероин. Три съдебни инстанции не възприеха идеите на прокурора Ранчева, че Дурсун има вина. Първо в Хасково новоизбраният член на ВСС Миглена Тянкова го оправда. След това трима апелативни съдии посочиха, че чужденецът не е виновен, а сега и върховните съдии  – Галина Тонева, Бисер Троянов и Милена Панева потвърждават решенията на колегите си от по-долните инстанции.

Taran.news следи случаят още от обявяването му, което стана от тогавашния вътрешен министър Младен Маринов. Още в първите часове на разследването адвокатът на Дурсун – Недялко Паталов заяви, че той няма вина. Въпреки това Ранчева, която ръководеше разследването изправи на съд Дурсун, а с днешното решение става ясно, че тя претърпя пълен крах.

В решението, което е видно от страницата на ВКС, става ясно, че няма нито едно допуснато нарушение на съдилищата в Хасково и Пловдив и няма как да бъде отменено решението. И по време на трите съдебни инстанции държавното обвинение обаче твърди това.

В решението на ВКС има още брутални неща, които показват състоянието и безсилието на прокуратурата.  „От събраните по делото доказателства българската прокуратура не е могла да изведе сигурния извод за знание у шофьора каква е забранената стока, която превозва. Интензивните телефонни разговори между двамата международни шофьори, както те са окачествени в касационния протест, с нищо не допринася към доказване на обвинителната теза, защото тяхното съдържание не е известно по делото, освен от обясненията на подсъдимия и от показанията на свидетел, в които не се съдържат улики“, пишат върховните съдии. И допълват още, че в обвинителният акт, изготвен от хасковския прокурор Ранчева, а след това и от протеста има само догадки.

Още в Хасково от прокуратурата твърдяха, че Дурсун е трябвало да вземе 1 600 евро възнаграждение за свършената работата. Така твърдят разследващите тук в областния град. „Не са събрани надлежни доказателства в хода на наказателния процес, поради което това твърдение не следва да бъде обсъждано“, заявяват върховните съдии. Нещо, което бе записала в мотивите си и съдия Миглена Тянкова и бе изтъкнато по време на процеса от защитника – Недялко Паталов.

Изключително незаконен е бил проведен разпит на Дурсун. С него била водена беседа, а той бил окован с белезници. Това е забранено от закона, но е пропуснато от господаря на разследването – българската прокуратура. Още апелативните съдии в Пловдив обаче са зачеркнали с червен химикал показанията на антимафиотите.

Турският шофьор бе задържан под стража близо 3 години. Толкова горе-долу продължи разследването. През това време, той загуби близки, остана и без работа. Адвокатът на Дурсун на този етап отказва коментар на окончателната присъда.

Случаят най-вероятно ще продължи с осъждането на България в Страсбург. Така отново на дневен ред идват въпросите, дали прокурорът ще има силата да се извини публично, дали трябва да търпим безхаберието на обвинителите, за които ние данъкоплатците ще плащаме и дали не следва да се носи отговорност от виновните, които според ВКС е само българската прокуратура.