Спорт

Олимпийски медалисти ще поведат велошествие в София

Част от най-популярни спортни звезди на България, след които и олимпийски медалисти, ще поведат колоната на традиционното велошествие „София кара колело“ тази неделя.

Колоездачите ще потеглят точно в 11 ч., а 5 минути по-късно ще стартират и бегачите по маршрут от Народно събрание през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. Витоша до входа на Южния парк. Там са предвидени няколко забавни игри, детски надпревари, много настроение, а всеки финиширал ще получи специална грамота за участието си в тазгодишното издание.

Събитието се организира от „София – Европейска столица на спорта“, Столична община и Центърът за градска мобилност. Сборният пункт ще бъде отворен точно в 9.30 ч. пред Парламента за да може всеки участник да получи специална фланелка с логото на Велошествието. Можете да украсите велосипедите и по-специално колелата на най-малките, за да са колоритни и празнично изглеждащи. Събитието ще се състои при спазване на необходимата дистанция и на здравните разпоредби.

На старта ще бъдат някои от най-известните спортни звезди на България. Отново с колоната ще потегли легендарната Евгения Раданова, която освен трите си медала от зимни олимпийски игри от шорттрека е и единствената българка участвала и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина 2004 г. До нея ще бъде и младата й наследничка – състезателката по шорттрек Катрин Маноилова, спечелила два бронзови медала на олимпийските младежки игри в Лилепамер 2016 г.

Пред парламента с велосипед ще бъде и великият българин Йордан Йовчев, един от най-класните гимнастици в световната история за всички времена, спечелил 4 олимпийски медала. До него ще са трите талантливи момичета – лица на „София – евростолица на спорта“ през последните 3 години: Християна Тодорова, Александра Фейгин, Йоана Илиева, както и едно от златните български момичета – световната и европейска шампионка и носителка на бронзов медал в ансамбъла по художествена гимнастика от Олимпиадата в Рио 2016 г. Ренета Камберова. 

На старт ще се застане и най-новата млада звезда на българския спорт – единствената ни медалистка от последната младежка олимпиада Мария Руневска. Талантливата хокеистка спечели бронз със сборния тим на завършилите през януари в Швейцария младежки олимпийски игри./БНР/

Снимка: Sofia 2018 – Европейска столица на спорта