Здраве

Опасно е да се спи гол

Навикът да се спи без дрехи може да е изключително опасен за собственото здраве и за това на други хора, смята американски лекар. Видео на тази тема се появи на страницата му в социалната мрежа TikTok.

Пластичният хирург Антъни Юн редовно споделя видеоклипове, в които говори за интересни факти от медицинската им гледна точка. В най-новото си видео в мрежата Юн разкрива негативните последици, с които човек може да се сблъска, ако спи съвсем гол. Потърпевши могат да са и хората, с които човек обикновено спи, твърди лекарят.

Според лекаря средностатистическият човек отделя газове от 15 до 25 пъти на ден. „Научните изследвания са доказали, че всеки път, когато отделяте газове, вие изпускате и малко количество изпражнения“, обяснява Юн и добавя, че поради тази причина не е полезно човек да спи съвсем гол, а трябва да носи поне гащи или пижама.

В допълнение, лекарят препоръча на абонатите си в канала редовно да сменят спалното си бельо. „Моля, не спете гол, дори само заради здравето на партньора си“, завърши той.

Постът на хирурга стана хит в мрежата и събра над 10 милиона гледания. Зрителите бяха изненадани от думите на Юн, които получиха и стотици шеговити коментари: „Сега ще спя сам“, „Животът ми е разделен на преди и след“, „Аз спя цял живот гол и съм още жив“, „Оказва се, че съпругът ми и аз се нараняваме един друг, защото спим голи всеки ден“.

През февруари друг лекар разкри ползите от това човек да спи с чорапи, и предизвика вълна от противоречиви коментари. Според Джес Андраде, когато краката на човек са топли, се увеличава кръвообращението в краката, което води до разширяване на кръвоносните съдове, което пък от своя страна охлажда тялото. Въпреки това някои потребители на интернет заявиха, че не могат да спят по чорапи./БГНЕС/