Коментари

Операта в Пловдив гастролира в собствения си град, остава без сграда

Два от стратегическите културни проекти за Пловдив – изграждането на нова опера и ремонт на концертна зала от години се движат в административните лабиринти на местните и държавните институции. 

Пловдивската опера използва сцената на Дома на културата, но само 15 дни в месеца, защото това е единственото място за други културни, обществени и социални събития. Налага се отделните звена да работят извънредно нощем, за да се обслужват спектаклите в съкратен месечен график. 

През летните месеци представленията са изнесени в пространството на Античния театър. Оркестърът наема зала за репетиции, тъй като концертната зала от 2017 година насам е непригодна. Заради всичко това и заради липсата на воля от страна на Община Пловдив и Министерството на културата, от Фондация „Дом за пловдивската опера“ изпратиха писмо с молба за помощ до мониторинговата комисия за Пловдив Европейска столица на културата 2019. Писмото е адресирано до мониторинговата комисия на Европейска столица на културата 2019 и до председателството на Европейската комисия в България.

За борбата операта да има своя сграда, а не да гастролира в собствения си град

„Вече три години и половина се борим операта да има своя сграда, не да гастролира в собствения си град“, казва Любозар Фратев, председател на фондация „Дом за пловдивската опера“ и припомня последното решение на Общинския съвет отминалото лято мястото да е бившият Партиен дом. Едната от възможностите е настоящата сграда да бъде преработена, защото сега не е в добро състояние, а другата да бъде разрушена и на нейно място да се изгради Център за музикално и сценично изкуство. Въз основа на това решение на Общинския съвет е подписан договор за провеждането на национален архитектурен конкурс за изследване на възможността за построяване на дом на операта.

„Както ние бяхме предложили, ние отделяме 10 000 лева за този конкурс. Правим задание за 3 000 лева за конкурса и условия за неговото провеждане и общината също го съфинансира с 10 000 лева. Това е решението на Общинския съвет. Много бавно, много мудно. Чак на 21 юни подписахме договора, ние след 4 дни внесохме документа, условията за провеждане на конкурса и заданието. Трябваше да чакаме 40 дни, за да получим едно решение на експертния съвет по устройство на територията, което не говореше по темата – става заданието, не става, какво да се добави по това задание. Беше отхвърлено нашето предложение въобще за конкурса“, обясни Любозар Фратев.

Общината в лицето на експертния съвет не подхожда управленски, коментира архитект Илко Николов, който също е сред членовете на фондацията.

„Функцията на експертния съвет е да подпомага работата на кмета и на общинската администрация. Общинският съвет е взел решение на това място да бъде изградена опера. Кметът е разпоредил, имаме подписан договор и малко странно за нас прозвуча това изразено становище, че се колебаят – може ли, не може ли, което е смисълът на конкурса. Конкурсът трябва да докаже. Това е най-демократичният начин, най-правилният начин“, заяви арх. Николов. 

Конструктивно обследване показва, че бившият Партиен дом е потенциално опасна сграда 

Той се позова и на изготвено конструктивно обследване на бившия Партиен дом от 2016 година, според което сградата е потенциално опасна, тъй като не отговаря на съвременните сеизмични изисквания. По думите му настоящият конкурс би помогнал да се прецени дали да се вложат между 8 и 10 милиона лева за саниране и укрепване или с допълнителни средства да се направи нова постройка с друго предназначение. Междувременно от фондацията припомнят за дългия и труден диалог с Министерството на културата относно строителството на концертната зала.

Любозар Фратев подчертава, че през март е станал известен победилият проектантски колектив в обявения конкурс, но движение по проекта все още няма.

Пловдив Европейска столица на културата 2019 не само няма дом за операта, но и концертната зала е затворена

„Като обясненията бяха обжалвания. Комисията по защита на конкуренцията се произнесе. Върховният съд се произнесе на 24 юли има решение, че претенциите на жалбоподателя са неоснователни. От 24 юли до днешна дата не е подписан договор с изпълнителя на проектната документация и Пловдив Европейска столица на културата не само няма дом за операта, но и единствената му концертна зала е затворена поради непригодност“, допълни Любозар Фратев.

„Министерство на културата на България, за което българската Европейска столица на културата трябва да е абсолютен приоритет, не се интересува нито от Пловдив, нито от операта, която е на негово подчинение. Потресени сме от това политическо безгрижие“, подчерта Мариана Чолакова от фондация „Дом за пловдивската опера“.

Да няма адекватна обратна реакция нито от държавните, нито от общинските власти, започва да се превръща в нещо обичайно, допълни Чолакова.

Източник: БНР Снимка: operaplovdiv.bg