НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

„Оскар“-и за Хоакин Финикс и Рене Зелуегър

Хоакин Финикс и Рене Зелуегър грабнаха „Оскари“-ите за най-добра мъжка и женска роля тази година.

Хоакин Финикс взе наградата за ролята на Артър Флек / Жокера в „Жокера“. Той бе предпочетен пред Антонио Бандерас – за ролята на Салвадор Мало в „Болка и величие“, Леонардо ди Каприо – за ролята на Рик Долтън в „Имало едно време в Холивуд“, Адам Драйвер – за ролята на Чарли Барбър в „Брачна история“, и Джонатан Прайс – за ролята на кардинал Хорхе Марио Берголио в „Двамата папи“. Това е първия „Оскар“ в кариерата на Финикс.

„Оскар“ при жените получи Рене Зелуегър – за ролята на Джуди Гарланд в „Джуди“. Тя надви Синтия Ериво – за ролята на Хариет Тъбман в „Хариет“, Скарлет Йохансон – за ролята на Никол Барбър в „Брачна история“, Сърша Ронан – за ролята на Джозефин „Джо“ Марч в „Малки жени“, Чарлийз Терон – за ролята на Мегин Кели в „Бомба със закъснител“.

Южнокорейският „Паразит“ на режисьора Пон Джун Хо е големият победител на тазгодишната церемония по връчване на престижните награди „Оскар“. Лентата беше отличена за най-добър филм и най-добра режисура. Паразит“ беше удостоен с „Оскар“ най-добър оригинален сценарий и разказва за млад мъж от бедно семейство, който случайно получава възможността да стане възпитател в богат дом.

Брад Пит спечели първия си „Оскар“ за поддържащата си роля на уволнен каскадьор в одата на Куентин Тарантино за 60-те години, „Имало едно време в Холивуд“. Наградата „Оскар“ за поддържаща роля спечели Лора Дърн във филма „Брачна история“.

Елтън Джон и авторът на текста на песента (I’m gonna) love me again“ Бърни Топин получиха „Оскар“ за най-добра песен във филма „Rocketman“.