Коментари

Отново напрежение в БНР

Над 50 журналисти от Българското национално радио (БНР) алармират в писмо до СЕМ, че завареният Управителен съвет на Радиото блокира неколкократно ключови решения на новия генерален директор Андон Балтаков.

Така към станалото вече публично напрежение, назряващо между контролния орган в БНР и новия директор, се добавя и позицията на уважавани имена от ефира.

Писмото визира обвиненията, които трима от членовете на стария УС отправят към Балтаков – за сключване на договор за доставка на електроенергия без оторизация от Управителния съвет. Позицията на генералния директор е, че договорът е за срок от една година и е сключен при форсмажорни обстоятелства, за да не остане радиото без захранване.

Казусът с тока е наследен от предишното ръководство, „необяснимо е защо членовете на УС, които е следвало да участват в решаването му, в момента забравят безмълвието си, влизайки сега в ролята на съдник“, посочват в писмото журналистите. 

Според запознати новият договор е сключен при по-добри финансови условия.

Журналистите посочват, че целта на тези атаки срещу Балтаков е дестабилизация на БНР. Те призовават СЕМ да се намеси, а тримата членове на УС да подадат оставки.

Работата на новия шеф на Радиото със заварения Управителен съвет се превърна в бомба със закъснител заради пропуск в Закона за радиото и телевизията, който дава на СЕМ рпавомощия да прекрати предсрочно мандата на генералния директор, но не и на назначения от него Управителен съвет. Тъй като мандатът на скандално отстранения заради спирането на „Хоризонт“ Светослав Костов бе само няколко месеца, новият генерален директор Андон Балтаков ще трябва да работи с назначения от предшественика си УС почти през целия си 3-годишен мандат. Вече е повече от ясно, че това сътрудничество ще е изпълнено с препятствия. Членовете на УС могат да си тръгнат, само ако сами решат да подадат оставка. Тяхното сътрудничество с Балтаков е „минирано“ и поради предстоящото дело, което остраненият Костов води срещу решението на СЕМ да прекрати мандата му.

До Председателя на Съвета за електронни медии – г-жа Бетина Жотева 

Копие до: членовете на СЕМ

ПИСМО ОТ РАБОТЕЩИ В БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО

Уважаеми членове на Съвета за електронни медии, 

С това писмо бихме искали да изразим нашето възмущение, тревога и несъгласие с последните епистоларни действия на членове на Управителния съвет на БНР, с които отново се цели дестабилизация на работата на радиото. В служебните си мейли всеки един от нас получи отворени писма от генералния директор Андон Балтаков и отделно от Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев, членове на УС, посветени на казуса с тока. Без да навлизаме в подробности припомняме, че това е наследен проблем, създаден преди мандата на настоящия генерален директор. Необяснимо е защо членовете на УС, които е следвало да участват в решаването му ,в момента забравят безмълвието си, влизайки сега в ролята на съдник. 

Не за първи път от избирането на г-н Андон Балтаков трима от членовете на заварения като наследство УС блокират ключови решения, свързани с функционирането на медиата. Не само това, тези действия, изнасяни в сайтове със съмнителна репутация, водят до уронване на името на общественото БНР. Не на последно място, такова поведение е крачка назад от постигнатото в последните 4 месеца нормализиране на работата и отношенията в институцията / след безпрецедентната криза, създадена от краткотрайното управление на Светослав Костов/. За нас този УС беше част от кризата, не пое отговорност за последствията от нея и продължава да бъде източник на конфликти. 

Уважаеми членове на СЕМ, Вие разполагате с цялата документация по конкретния казус и ние Ви призоваваме като регулатор да упражните правомощията, които Ви дава ЗРТ. Вместо загриженост и обединение на усилията за издигане на авторитета на БНР, виждаме битка, зад която прозират дълбоки и интереси – лични и корпоративни, с адрес, различен от „Драган Цанков“ N 4. Не намираме за случайно съвпадението, че поредният етап от конфликтното поведение на тримата членове на УС на БНР е в момент, когато в отчета на генералния директор бяха изнесени факти за финансови нарушения; за конфликт на интереси при г-жа Галя Тренчева от УС и предстои избор на ръководни екипи на програмите. 

За да бъде защитено доброто име на БНР и гарантирана нормалната работа на журналисти и служители, апелираме за Вашата намеса. При положение, че членовете на колективния орган за управление на радиото не намерят конструктивна формула за работа и продължат да създават напрежение, да подадат оставките си!/OFFNews.bg/