България

Отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите

Парламентът отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г. „За“ гласуваха 76 депутати, а се въздържаха 81.

Дори заявената подкрепа от депутатите от малкия коалиционен партньор от управляващата коалиция в лицето на НФСБ не бе достатъчна, за да бъде прието предложението на БСП. Депутатът Валери Симеонов обоснова решението си с идеята  да се постигне дебат по темата с малките пенсии в България.

„Точно, защото не се отказваме от нашите убеждения и обещания, ние на първо четене ще си  подкрепим внасянето на преговорите.“

Румен Генов от ГЕРБ заяви, че за предложението на БСП ще са необходими над един милиард и 700 милиона лева за догодина като не се посочва откъде те ще бъдат взети.

Драгомир Стойнев от БСП поясни, че не е честно разликата в пенсията да бъде между 200, 250 лева между хора, пенсионирали се преди 2000 г., и тези, които се пенсионирали преди две години.

Така над 340 хиляди пенсии няма да бъдат преизчислени, а това е над 23 процента от всички, които получават пенсия у нас.

Източник: БНР