Новини

От ГЕРБ Хасково дават Корнелия Нинова на главния прокурор

Народните представители от ГЕРБ-Хасково внасят сигнал до Главния прокурор за проверка на изявления на Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тази сутрин лидерът на левицата поиска в парламентарната зала да се появи министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро. По думите й грижа на държавата е да осигури чиста вода и чист въздух. Социалистът заяви, че от години водата в Хасково е негодна за пиене. ГЕРБ визират изказване на Корнелия Нинова в пленарна зала от преди няколко дни. “Там живеят 70 хил. души, но не я използват, заради уран и алфа активност. Жители на общината казват: “От чешмите тече уран”, “Повече от допустимото” – допълват експерти“”, казва Корнелия Нинова за водата в града на Богородица. Днес лидерът на левицата също повдигна темата: „В Хасково и в много други градове водата е опасна за здравето на хората от години“.

Поводът за реакцията на Евгения Ангелова, д-р Георги Станков и Митко Полихронов е казаното от лидера на БСП по повод водата в Хасково.

“Последните 5 дни няколко пъти Корнелия Нинова изрича неистини от най-високата трибуна – тази на Народното събрание. Според нас темата, която тя коментира, свързанта с водата на Хасково, е тема, която ние днес трябва да изясним. Водата в Хасково е разрешена за ползване и пиене от жителите на града от 18 май 2020 година със заповед на директора на РЗИ-Хасково. От тази дата жителите могат да използват водата без никакви претиснения”, заяви народният представител Евгения Ангелова. И уточни: “Когато лидер на голямата политическа сила в страната, застане на най-висаката трибуна и говори неистини, говори неща, които притесняват хората, за нас това е притеснително. Когато в петък в декларация на парламентарната група тя изрече тези данни, ние си помислихме, че не е разбрала или има някакво недоразумение. Когато тя тази сутрин повтори същото, тук е моментът ние да предприемем някакви действия. Ние ще подготвим сигнал до главния прокурор, като ще поискаме той да провери действията на Корнелия Нинова. Дали те са законосъобразни, дали там има всяване на страх, паника, дали това касае националната сигорност. Надяваме се това разследване да бъде направено, така че да има успокоение за жителите на града и да има яснота, че водата в Хасково е годна за пиене.”

Д-р Георги Станков заяви, че в ГЕРБ са свикнали Нинова да говори неистини. „Но когато тези неистини създават психоза сред населението, това вече е притеснително. Много хора от Хасково са притеснени от това, което тя казва, затова смятам, че твърденията й са неприемливи и съм убеден, че действията й трябва да бъдат проверени“, подчерта д-р Станков.

Третият представител на ГЕРБ Хасково в НС Митко Полихронов съобщи, че ще поканят и останалите депутати от Хасковски избирателен район да подкрепят искането им за проверка на думите на Корнелия Нинова.

От БСП не са направили коментар до момента.