Новини

ОУ „Шандор Петьофи“ в Хасково предава на живо от Унгария навръх патронния си празник

Основно училище „Шандор Петьофи“ в Хасково отбеляза 48 години от създаването си с пряко включване от Унгария. Честването на патронния празник се излъчи в образователната платформа Microsoft Teams. За годишнината репортер на училищното предаване „Междучасие“ пътува до унгарския град Кишкьорьош, където направи кадри от къщата на поета-революционер, намиращия се до нея Парк на преводачите и паметника на Петьофи.

За празника петокласници рисуваха негови портрети на пленер под звуците на цигулар и китарист от класа. В изложбата на открито ученици разказаха как живя, твори и обича поетът на унгарската революция. Ученици изработиха и поднесоха венец и цветя на потрета му. В творческа работилница първокласници и второкласници сами създадоха негови изображения, рисуваха, оцветяваха и подреждаха пъзели с лика на поета, изработиха значки в цветовете на унгарското знаме. Такива, каквито правят унгарските ученици. Такава военна значка, която се нарича кокарда, е носил самият Шандор Петьофи.

Импресия по негови стихове представиха шестокласници. Ученици от начален етап рисуваха, четоха унгарски народни приказки и представиха унгарски и етно танц. Четвъртокласници представиха кратка история на училището. Патронният празник завърши с рецирал на стихотворението, за което се смята, че е вдъхновило унгарската революция от 1848 година – Националната песен на Шандрор Петьофи. Приветствено слово отправи директорът на Иновативното училище Антоанета Петрова.