България

Пета чешма на донорите откриха във Велико Търново

Петата по ред чешма в България в знак на благодарност към донорите беше открита на хълма Света гора във Велико Търново. Тази година в областната болница има реализирани пет донорски ситуации.

Чешмата е в памет на 33-ма донори от Велико Търново. Да я видят дойдоха сестрите на Николай Тодоров от село Драганово. След мозъчна смърт в края на миналата година той става донор и спасява трима болни.

Решението за донорство семейството взело трудно, но единодушно:

 „Моят баща каза – каквото има здраво, дарете го, да знаем, че брат ви е жив. Просто помогнете на някой“, каза дъщеря му.

При чешмата на донорите на хълма Света гора дойде и Атанас Атанасов от Лясковец, който живее втори живот, благодарение на донор и иска лично да благодари на роднините, взели решението да дарят:

„Преди пет години и три месеца ми правиха трансплантация на сърцето. Само знам, че е от Варна. Винаги съм искал да се срещна, да си ги прегърна като мои родители“.

Проблемът е, че желанията да получиш и да дариш орган се разминават два пъти, коментира Стефан Тамбуев, председател на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация:

„Ситуацията е такава, че на практика всеки счита себе си по презумпция за реципиент, а пък донор – по желание“.

Източник и снимка: БНР