КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Петровден е

Петровден е празникът, посветен на християнските първовърховни апостоли св. Петър и св. Павел. Чества се на 29 юни – както в Православната, така и в Римокатолическата църква. Това е един от най-почитаните празници през летния период.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли „петровско пиле“. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве.

Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

В народните представи двамата светци Петър и Павел са братя близнаци. Те имали и сестра, Св. Елена или Огнена Марина. Петър е по-могъщ и носител на светлото, добро начало, затова празникът му се приема за по-голям от Павловден. Той разрешавал на земеделците да работят на полето /обикновено до обяд/, защото неговият ден е началото или средата на жътвата, но да не е важна земеделска работа. В този ден народът казва, че и Св. Петър хващал сърпа.

Имен ден празнуват: Петър, Преслав, Петя, Павлина, Полина, Преслава, Камен, Кремена, Павел и производните на тях имена.