ЗдравеПРЕПОРЪЧАНИ

Пиенето на топла вода не убива коронавируса

„Много хора не си позволяват да определят емоциите, които изпитват, което е по-опасният феномен в ситуациите, когато човек изпитва страх. Страхът е сигнал, че има опасност“, каза пред БНР здравният психолог Елена Щерева. Тя обясни, че подтискането на емоциите отнема чест от енергията на човека, за да ги държи подтиснати, а това е енергията, която обикновено отива за постигане на желанията и за укрепване на имунитета:

„Така блокира имунитета и предразполага към болести. Една зараза, която е активна по света, е нормално да изостри вниманието на човека към мерките, които би трябвало да вземе. Поведението обаче зависи от това доколко смята себе си за ефикасен. Доколко аз се възприемам като човек, който може да се справи с някакво предизвикателство. Това са нещата, които, най-грубо казано, определят поведението на човека“, уточни Щерева. Тя добави, че така би трябвало и да си обясняваме активността сред някои хора, запасяващи се с хранителни продукти.  

В предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Елена Щерева изрази надежда хората да се научат да подбират информационните източници. Тя даде пример, че е попаднала на публикация в социалните медии, в която се препоръчва пиенето на топла вода, защото тя би могла да убие коронавируа, който не е устойчив на висока температура. Според нея това е абсолютно невярно.

Източник: БНР