БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Пир по време на чума: Депутатите си повишиха заплатите

Депутатите ще вземат по-високи заплати от този месец. Народните представители не замразиха повишението, въпреки че страната е в извънредно положение. По правилата, които самият парламент е приел, депутатската заплата е 3 пъти по-голяма от брутното средно възнаграждение в държавния сектор за последния месец на предходното тримесечие, отбелязва в. „Сега“.

В случая се взима месец декември на 2019 г., когато чиновниците са получавали средно по 1416 лв. Така излиза, че родните депутати от април 2020 г. трябва да взимат по 4248 лв. основно месечно възнаграждение.

Това обаче не е заплатата върху, която се разписват народните избранници. Членовете на комисии вземат и допълнителни пари – 15%, зам.-шефовете на комисии – 25%, председателите на комисии и на парламентарни групи – 35%. Председателят на Народното събрание получава с 55% отгоре от редовите парламентаристи, а заместниците му – с 45% повече.

Отделно има начисления за трудов и професионален стаж (по 1 на сто за всяка прослужена година), за научни степени и дори „при реализиране на приоритетни за страната задачи”. Депутатите имат и още привилегии сътрудници, транспортни, квартирни и други разходи.

В. „Сега“ цитира изказване на Цвета Караянчева пред БТВ: “Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си дарявяме! И сега трябва и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм!!! Не може популизъм по време на криза“.

Актуализацията на месечните възнаграждения на депутатите влиза в сила от 1 май. Срещу позицията, че законотворците няма да си замразят заплатите, в социалните мрежи има вълна от недоволство. Хората са гневни и защото че и те, и частния сектор са оставени на ръба на фалита заради кризата.

One thought on “Пир по време на чума: Депутатите си повишиха заплатите

Коментарите са затворени.