Коментари

Плаж ли е или нива ивицата край летните сараи на Доган?

Пет месеца ивицата край летните сараи на Ахмед Доган не може да бъде вписана като плаж в кадастралната карта заради жалба. Заповедта да вписването на територията като плаж била незаконосъобразна, а в документа се твърди, че това е самозалесила се територия. С други думи – нива.

В началото на месец януари стана ясно, че проектантът на лятната резиденция на почетния председател на ДПС арх. Калин Тихолов е обжалвал решението за вписването на територията като плаж. Заповед за това бе издадена от бургаската служба по геодезия и кадастър. В жалбата си той заявява, че представляваната от него фирма “Стрейтлайн” е собственик на постройка на плажа и къща там винаги е имало. 

Едва след акцията през лятото институциите забелязаха, че там има незаконни постройки. Община Бургас издаде заповеди за събарянето на някои. За други собственикът обжалва пред съда.

Заради претенциите, че територията всъщност е нива в средата на миналия месец се проведе и поредната протестна акция край летните сараи на Доган – граждани почистиха плажа от трева, а активистите посочиха, че появилата се там трева е била засадена допълнително. Залесяването съвпадна с подадената от арх. Тихолов жалба.

Очаква се Бургаският административен съд днес да се произнесе по жалбата, с която се оспорва вписването на крайбрежната ивица като плаж, за да придобие статута на изключителна държавна собственост./Фрог нюз/