НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Повдигнаха обвинения по разбития канал за трафик на нелегални край Ивайловград

Районна прокуратура-Ивайловград обвини петима души за незаконно подпомагане на 16 граждани на Афганистан да преминат през страната ни. Четирима мъже и една жена са се сдобили с обвинение.

Преди дни съобщихме, че МВР са разбили канал за трафик на нелегални от Гърция в България. Общо 16 афганистанци бяха натъпкани в 3 автомобила. 8 от тях са момчета на възраст между 13 г. и 18 г.

До момента е установено, че чуждите граждани са влезли незаконно от Гърция в България на 14 септември 2019 г., през „зелена“ граница. Те се придвижвали през гористи местности, като на 17 септември 2019 г., стигнали в близост до разклона за с. Покрован. Там били качени на трите автомобила, в които били петимата обвиняеми.

Целта на чуждите граждани е била да стигнат до Франция. Петимата обвиняеми са задържани от служители на „Гранична полиция“ в района на Ивайловград. Афганистанските граждани са обяснили, че платили на каналджии в Истанбул средно по 3 000 евро, за да стигнат до Сърбия, а след това трябвало да дадат още по толкова, за да отидат до Франция. Те са били без документи за самоличност.

Настанени са в Миграционен център у нас. Спрямо пълнолетните чужденци са образувани бързи производства за преминаване през границата на страната без разрешение на надлежните органи.