БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Подписан е договорът за изграждане на българския участък от „Турски поток“

Договор за изграждане на българския участък от газопровода „Турски поток“ беше подписан между „Булгартрансгаз“ и консорциума „Аркад“, в който участват саудитски фирми. Трасето на транзитния газопровод е от българо-турската до българо-сръбска граница и по него руски природен газ ще бъде пренасян към Западна Европа.

Той е на стойност 1,102 млрд. евро. Срокът за въвеждане в експлоатация на трасето е 615 календарни дни от подписването на договора. Така руски природен газ през България ще продължава през Сърбия, Унгария и ще стига до Австрия.

Договорът бе подписан в присъствието на премиера Бойко Борисов, който подчерта, че са положени огромни усилия договорът да се сключи. Това е станало и благодарение на добрите контакти със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и естествено, водените преговори с руската страна по темата. 

Борисов обобщи какво печели България от трасето на „Балкански поток“, както той го нарича: 

„Ние ще печелим от транзитни такси. Този газопровод ще си остане след това български, в момента в който се изплати, плюс интерконектора, който пак казвам с от 3 до 5 млрд. кубика от Гърция втечнен американски газ. Ние оставаме отново на картата на газоразпределението. Иначе просто изчезваме. Помните и прекратяването по вина на Запада на „Набуко Уест“, където ние бяхме моторът и участниците, всички газови потоци обиколиха България“.

Веднага след подписването на договора със саудитската компания Борисов започна разговори и с руската делегация, която е у нас за участие в смесената междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Преди тези разговори бяха направени изявления. 

Денис Мантуров – министър на промишлеността на Русия обяви, че тръбите на „Балкански поток“ са руско производство, за което има договор с „Аркад“, а премиерът Борисов заяви, че българо-руските отношения са изключително прагматични, точни, коректни и взаимноизгодни за всяка една от страните.

„Нито за момент – каза Борисов – не е стояло да си разваляме отношенията с Русия заради шпионския скандал“, и допълни: 

„Не е стояло на вниманието ни да си разваляме отношенията с Русия, нито пък при тях, нито имаше и коментар. Както Юра преди малко каза: „Аз имам един началник. Той е министър Лавров. Нито познавам Малофеев, нито познавам Решетников. Така завършихме разговорът при мене по тази тема. Както виждате, не си влошихме отношенията, което много се тиражираше, защото няма за какво. Те самите, министърът каза: „Ние да сме поставяли този въпрос?“ Викам: „Ама те ще ни питат за шпионите. Не може да не кажем нещо за шпионите“. Питайте. Да не кажете, че сме ви взели микрофоните после“.

Руският министър на промишлеността Денис Мантуров уточни, че остава интересът на страната му към изграждането на проекта АЕЦ „Белене“. Държавата му е готова да участва в консорциум.

Източник: БНР Снимка: пресслужба на МС