България

Пожар в химическия комбинат „Свилоза“ в Свищов

Продължава гасенето на пожара, възникнал в склад за отпадъчна дървесина в химическия комбинат „Свилоза“ в Свищов. Няма пострадали хора и опасност за производствените мощности, няма обгазяване на града. 

Пожарът е локализиран и може да се каже, че е контролиран, посочи Мариана Христова, говорител на ОД МВР Велико Търново: 

„Направени са просеки, за да не може той да се разпространява и в момента пламъците са само върху горялата площ. Продължава гасенето. Най-вероятно екипи ще останат да дежурят и през нощта и утре също ще продължават да се извършват загасителни дейности в района. Няма пострадали хора, няма опасност за града, нещата се контролират и положението е овладяно“.  

В гасенето участват 50 огнеборци от Велико Търново, Свищов, Горна Оряховица и Павликени с 8 противопожарни автомобила. Помага и влакова композиция с 50 тона вода. 

Химическият комбинат не работи заради производствена авария от преди два месеца.  

Огънят е обхванал камари с дървесина на площ около 800 квадратни метра от склада на открито с обща площ 4 декара, съобщиха по-рано днес от Областната противопожарна служба. Няма замърсяване на въздуха на Свищов с финни прахови частици от пожара, сочат данните от Екологичната станция в града.

„Във всички заводи като нашия, когато се обели кората на дървесината, за да влезе в технологията, да се прави на чипс, на трески, кората се изхвърля и тя като стои и не се използва, стои на купчини, започва да гние и от гниенето се самозапалва“, поясни в предаването „12+4“ собственикът на предприятието Красимир Дачев. „Това беше хроничен проблем на фабриката още преди приватизацията“, уточни той и допълни, че с такива „пирамиди“ са били покрити 300 дка.   

От 1999 година досега такова нещо не се беше случвало, посочи директорът на предприятието. Това по думите му е причината да се прави нов проект за централа за биомаса, за да може този отпадък да се вкарва да се изгаря и да се превръща в технологична пара за фабриката.

Народът е стресиран и потреблението драматично падна, хората се свиха в черупките си, каза още Красимир Дачев пред „Хоризонт“./БНР/