Здраве

Ползите от картофения сок

Пресните картофи помагат за поддържане на красотата и здравето, разказва диетологът Маргарита Каральова в интервю за Радио „Спутник“.

„Картофите са една от основните храни за много хора. Тази кореноплодна култура е шампион по съдържание на фосфор, калий, магнезий, витамини и полезни растителни фибри. Степента на полза от един картоф се определя от това колко е пресен“, казва професор Маргарита Каральова.

„Суровите картофи се използват в народната медицина за регенериране на рани, например след изгаряния, за подмладяване на организма, защото съдържат антиоксиданти, които помагат за поддържане на красотата и хидратацията на кожата. Сокът от суров картоф се използва за стимулиране на червата и за намаляване на киселинността на стомашния сок при хората които имат висока киселинност, язвени заболявания. Също така за лечение на УНГ органи, за лечение и на горния храносмилателен тракт“, каза Маргарита Каральова.

При подходящи условия за съхранение сокът от пресните картофи може да се използва в храненето.

„Важно е къде е расъл картофът – в каква почва, как е торен, поливан, какво е използвано за отглеждането му. Може да съдържа нитрати. Самите те не са вредни, но когато се съхраняват в картофа и в човешкото тяло, те могат да се превърнат в нитрити и нитрозамини, които имат канцерогенен ефект. Количеството нитрити се увеличава при продължително съхранение, особено при високи температури – от пет градуса и нагоре. За да се предотврати натрупването на нитрити, картофите трябва да се съхраняват в хладилника, а кожата трябва внимателно да се бели“, каза диетологът.

Източник: Фокус Снимка: Дарик нюз