Здраве

Ползите от фибрите

Фибрите в храната ни помагат да поддържаме добро здраве, но и да се освободим от излишните килограми. Те засищат глада за дълъг период от време. По този начин се храним по-малко през целия ден. Консумирането на богати на фибри храни намалява нивата на холестерола, високото кръвно налягане. Освен това фибрите се грижат и за здравето на кръвоносните съдове, намаляват риска от появата на диабет тип 2 и от сърдечни заболявания.

Те се съдържат в много храни – в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, растенията от семейство бобови и други.

Пълнозърнестите култури са чудесен източник на фибри. Започнете деня си с пълнозърнесто овесени ядки или мюсли. Ако добавете плодове към закуската си, ще си набавите голяма част от препоръчителната дневна доза от фибри.

В пълнозърнестия хляб се съдържат всички естествени фибри, витамини, минерали и полезни вещества, важни за организма. Не се лишавайте от него.

Яжте повече зеленчуци, тъй като повечето са богати на фибри.  Най-много са в спанака, зеления боб, броколите, картофите.

Важна храна за здравословно меню са бобовите храни. Те са и с ниско съдържание на калории. Леща, грах, боб – всички те са богати на фибри и засищат за по-дълго време./Дарик нюз/