Коментари

Политологът Г. Киряков: Снимка на дядо с внучетата не е решение на кризата

Очаква се важно решение от страна на премиера Бойко Борисов, но политологът Георги Киряков не е на мнение, че още днес ще има оставка на премиера, което се иска от протестиращите. Той смята, че става дума за сложно и тежко политическо решение – не става въпрос само за дома и за внуците… Защото Борисов не е само дядо на своите внуци, той е и министър-председател на Република България.

Пред БНР той подчертава също, че искането за машинно или електронно гласуване също не е панацея при евентуални предсрочни или пък редовни избори, защото който пожелае изборни манипулации – така и така ще ги направи.

„Това решение се очаква още от началото на самите протести. Но все пак Бойко Борисов не взема сам решенията, въпреки че досега е показал, че точно това се случва. В тази ситуация има още един допълнителен фактор и това са коалиционните му партньори от Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ). Едно е премиерът да се оттегли, друго е и правителството да се оттегли и да се разпусне парламентът, или да се направи опит да се състави ново правителство. Това са различни неща и нюанси, върху които трябва да се обръща особено внимание.

„Не знам дали разбира той самият, в този случай, че тези подсказки със снимки и с кратки коментари всъщност могат да тласнат страната в сериозна политическа криза. Не става въпрос за исканията на протестиращите, нито за личната оставка на премиера. Става въпрос за оставката на Министерски съвет и за път към предсрочни парламентарни избори“, посочва политологът./Източник и снимка Frognews/