НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Полицай и учител подготвят Съединението в Харманли и околността

В съединисткото движение активно участва и Харманли под ръководството на местния комитет и неговия водач Нешо Брайков. ЖП гарата в града има важно място в съединистката акция. На нея се криел и живял председателят на Българския таен централен революционен комитет, който подготвя Съединението.

Тук е изграден комитет „Единство“, който развива активна дейност и както обикновено водещите фигури в него са представители на българската интелигенция. Това е учителят Ганьо Буков и полицейският пристав Нешо Райков. Те са в основата на организацията на тайния комитет в града. И понеже са представители на голяма група, това най-вероятно се отразява на интелигенцията, жандармерията.

Прави впечатление, че много активно се включват и хората от околните села в региона.

Комитетът „Единство“ е натоварен да повреди железницата и да прекъсне телеграфът заради очаквана реакция на Османската империя.

Историците отбелязват още, че харманлийската дружина става причина за сформирането на 10 Родопски полк в Хасково, който взема участие в Сръбско-българската война.

Това обясни директорът на харманлийския музей проф. д-р Цонка Каснакова. Още от нейния разказ за Съдението в Хасковска облас може да чуете в секцията ни Аудио новини