България

Поскъпването на синьото гориво може и да не е с 58%

Има възможност поскъпването на природния газ от април да не е с поисканите от „Булгаргаз“ 58 процента. Това стана ясно от думите на енергийния министър Александър Николов. Той обясни, че разчетите са правени към 10 март, а оттогава цените на синьото гориво на европейските борси падат.

Александър Николов посочи още, че към края на месеца ще се решава дали да бъдат продължени компенсациите за битовите потребители на природен газ.

Заявката на „Булгаргаз“ за увеличение на цената на природния газ с близо 60 процента от април е заради действията на бившето ръководство на дружеството, което е отказало евтината азерска суровина, смята от своя страна премиерът Кирил Петков.

Премиерът анонсира, че ще направи опит за нова договорка с Азербайджан, така че страната ни отново да получава по-евтини количества.

На среща с бизнеса Петков заяви, че има дни, в които страната ни зависи на 100% от доставките на руски газ.

„Разбира се, има и екстремни ситуации, в които не можем да игнорираме реалността…когато се опря дали да има санкции дали да внасяме петрол и газ, там вече не може“.

За анонсираното от „Булгаргаз“ искане за поскъпване на газа с 58% през април Петков обяви, че ще се направи опит отново да получаваме евтин газ от Азербайджан:

„Това, което в момента се случва, е цената, която беше 5-6-7-10 евро, нашите договори са стигали и до 21 евро с азерите, в момента пазара е на 114 евро на мегаватчас. Скокът е с пъти на международните борси. Когато ние сме се отказали по договорен начин от едно голямо количество от азерски газ, който иначе сега щеше да е с фиксирана цена, той щеше да бъде с пъти по-ниска от тази, която в момента „Булгаргаз“ трябва купува на пазара. Надявам се обаче, че това ще мога да го променя“.

Иван Топчийски, председател на борда на директорите на газовата компания обаче заяви, че дори да се договори евтин азерски газ, той няма как да поевтини цената през април.

„Това са подписани договорни отношения, които по-напред във времето могат да се ревизират“.

Топчийски се надява успокояването на борсовите цени да се отрази и на тези през април, за което КЕВР ще вземе решение в края на месеца.

„Първите 10 дни в състояние на война котировките и борсовите индекси са много високи. Оттук насетне виждаме едно намаляване на тези котировки, така че очакваме стойностите към края на месеца, когато всъщност КЕВР ще разгледа официалните вече статистики за тези индекси, да видим едно понижаване от това предложение“./БНР/