БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Правителството и НЗОК се разминаха за починалите от КОВИД

За смущаващо разминаване на броя на починалите от коронавирус между Правителственият портал и Здравната каса съобщи д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Център защита правата в здравеопазването. Изказването му бе в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по Евроком. Медикът информира, че е била поискана справка за починалите хора от вируса вкъщи, а не в болница.

„Това е важна информация за това колко адекватно реагира здравната система. Официалният портал на правителството казва, че до 20 декември 2020 г са починали 6500 души от коронавирус. Правителството не можа да отговори на въпроса, препратиха ни към Здравната каса и по думите им, те имат информация колко със сигурност са починали в болница. Оказа се, че в болница са починали 7400 души. С 900 повече, отколкото всички в Информационния портал“, каза той.

„Проблемите в здравната система са базирани върху правила, които изместват фокуса от лечение на болния към усвояване на парите от здравната каса. Болниците получаваха пари от това колко болни са приели. Колкото по-малко болни приемеш, толкова повече пари в джобчето. Аз също съм търсил за свои познати легло, за да бъдат настанени чрез връзки. В същото време НЗОК публикува на сайта си, че 2/3 от леглата са свободни“, допълни той.

Според него голямата битка е да се измъкне здравната система от лапите на политиците. Повечето от бедите, с които хората се сблъскват при лечението си, са функция на това, че политиците държат всички лостове на управление на здравната система. Те я контролират от най-високото до най-ниското ниво, коментира д-р Кацаров.