Здраве

Правят безплатна профилактика на дишането в Димитровград

Двуседмична кампания за профилактика на дишането ще се проведе в Димитровград. Благотворителното начинание е по инициатива на двама млади белодробни специалисти от димитровградската МБАЛ „Св. Екатерина”.

Целта е да се даде възможност на повече хора да изследват капацитета си на дишане, както и ранна диагностика на хронична обструктива белодробна болест. Спирометричните прегледи ще се извършват от доктор Тодор Атанасов и доктор Мария Ламбрева в димитровградската болница, както и в кабинета по белодробни болести на ул. Ангел кънчев 3, в Димитровград.

Желаещите да се възползват от възможността за безплатна диагностика могат да го направят след предварително записване на телефон 0889 195735. Прегледът включва изследване на функционалния капацитет на белите дробове и попълване на въпросник във връзка с хроничните белодробни оплаквания.
Специалистите по пневмология и фтизиатрия ще дават препоръки на пациентите на база на бързите резултати, за да се вземат своевременни мерки. Няма възрастови ограничения,както и предварителна подготовка.

Рискови групи във връзка с кампанийното тестване са хората над 45 години, пушачи, работещи в запрашена среда, както и такива с хронични белодробни оплаквания.

Кандидатите за белодробния тест трябва да са без остри заболявания и фибрилност. Кампанията започва на 1-ви юли и ще продължи до 14-ти юли тази година.