Здраве

Прегръщайте се по-често, ще боледувате по-рядко

Чатът по WhatsApp, Viber и сие не може да замени една топла прегръдка на живо. Тя e не само по-приятна, но и се отразява положително на здравето ни. Нежното докосване преборва стреса и куп болести. Deutsche Welle разказва:

Кожата ни усеща всичко

Кожата ни усеща всичко: изследователите са убедени, че при докосване хората могат да разпознаят определени чувства като любов, гняв, благодарност или отвращение. Доказано е, че редовните любезни докосвания намаляват агресията и укрепват емоционалните връзки. Докосването помага за поддържането на социалните контакти – разбира се, стига да е уместно.

Прегръдката дава сили

Комуникацията чрез физическия контакт може да помогне за изграждането на доверие и подобряването на взаимоотношенията в екипи. Според проучванията, професионални баскетболисти и отбори, които в началото на сезона са общували по-интензивно физически – с докосвания на ръцете или групови прегръдки, са постигнали впоследствие по-добри резултати в мачовете си.

Прегръдката помага и при простуди

За тялото прегръдката е сигнал за подкрепа. Тя помага в борбата срещу стреса. Учените са установили, че настроението на хора, които са се прегръщали в рамките на някой изпълнен с конфликти ден, се подобрява. Освен това прегръдката помага на хората с по-ниско самочувствие да повярват в себе си. Благодарение на своята антистрес функция прегръдката помага и при простуди.

Докосни ме!

Когато двойките се хващат за ръце или се прегръщат, преборват и стреса от деня. И не само. Така те значително допринасят и за доброто сърдечно здраве: пулсът се забавя, кръвното налягане спада, а стресовият хормон кортизол се отделя в по-малки количества. Двойките дори могат да синхронизират чрез докосването своите сърдечни честоти и мозъчни импулси.

Масажът не е само отпускане

Докосванията по време на масаж са не само приятни, те са и ефикасно средство за борба със заболяванията. Американски учени са установили, че масажирането на цялото тяло намалява болките и увеличава гъвкавостта на пациентите с артрит. При това полза имат не само тези, които се подлагат на масаж! Процедурата се отразява положително и на онези, които масажират.

Бебетата имат нужда от докосване

Масажите могат да помогнат на недоносените бебета да увеличат теглото си. А при медицинска интервенция нежният физически контакт помага на бебето да преодолее по-лесно болката. Освен че нежните докосвания намаляват отделянето на стресовия хормон кортизол, те освобождават и хормона окситоцин, който е отговорен за способността ни да обичаме и да се привързваме.

Можеш и сам

За съжаление невинаги наоколо има кой да те погали, прегърне или масажира. Затова е важно да се знае, че човек може и сам да си помогне: самомасажът също има положително въздействие. Но при него по-твърдите докосвания са по-ефективни от леките. Спортове като йога и пилатес, при които натискът върху определени части от тялото е особено висок, имат голям антистресов ефект.

Източник: DW Снимка: Дарик нюз