БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Президентът: Изходът е в оставка на правителството и главният прокурор

Изходът от ситуацията е оставка на правителството и на главния прокурор. Това каза в изявление към народа преди минути президентът Румен Радев.

Управляващите организираха митинг в своя подкрепа по същото време и на същото място. Това беше целенасочена и недопустима провокация. В късния час се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция. Опитът на премиера да прехвърли отговорността не може да заблуди никого.

„Онова, срещу което въстанаха българите е корупция, всяване на страх, прокурорски рекет, бездействие, погазване на презумцията за невинност, лъжи липса на справедливост. Адвокатските колегии в много градове настояха за промяна в прокуратурата. Гневът е дълбок, трупан с години и не може да бъде потиснат със страх.

Европа не може вече да гледа България с „широко затворени очи“. „Съюзът има нужда от демократична България – на закона, принципите и правилата“, категоричен беше още президентът.

„Хората се противопоставят по своя етнос, партийна принадлежност – това е недопустимо и обречено. Националният консенсус „Антимафия“ – той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медийния и административен ресурс на властта. Призовавам органите на реда да се придържат към закона. Убеден съм, че полицаите няма да допуснат да бъдат използвани. Призовавам протестиращите да не се поддават на провокации. Това не е лицето на мирния протест“, заяви Радев.