НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Прецакване: Няма да плащат на СИК-овете в Хасково за обучение и бюлетините

Допълнителни възнаграждения за обучение и за приемане на бюлетините и изборните книжа няма да бъдат давани за изборите в неделя в Хасково. Това стана ясно от отговор на ОИК след наше запитване. Оказва се, че такива средства са били предвидени само за обучение за парламентарните избори.

Утре, когато жегата отново ще бъде нетърпима и хората трябва да вземат бюлетините, ще работят безплатно. От ОИК Хасково коментираха, че не очакват проблеми и смятат, че всички ще отидат да получат хартийките.

Дали обаче ще се напълни зала „Дружба“ тази вечер, когато е обучението ще стане ясно довечера. А дали ще има хора от СИК-овете, които няма да се отзоват на получаването на бюлетините утре, ще стане ясно в събота.

Освен това възнагражденията за местния вот са доста по-ниски от изборите за Народно събрание и Европейски парламент.  Единствено пари за местните избори ще бъдат давани на хората от СИК-овете за работата им в изборния ден. От 190 до 250 лв са възнагрежденията този път. В неделя за СИК-овете са ангажирани 1 220 души.

Няма да има по 20 лева, ако се предадат перфектни протоколи в неделя.

Попитахме ЦИК, защо това е така, но отговор на този етап няма.