БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Приеха актуализацията на бюджета

Парламентът одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет.

С нея се осигуряват трансферите, необходими за увеличаване на пенсиите и ръста на възнагражденията в редица ведомства.

До края на годината ще бъдат осигурени компенсации на бизнеса заради високите цени на тока, реши още пленарната зала. С друг текст беше прието подкрепата за шофьорите с 25 стотинки за литър гориво. А членуващите в Българската петролна и газова асоциация фирми обявиха, че имат готовност да дават тази отстъпка, но не от утре, а 3 дни след обнародването на актуализирания бюджет.

В него се предвижда родителите да имат право на по-големи данъчни облекчения за доходите си, като в семейство с едно дете реално в домакинството ще остават 600 лева, с две деца – 1 200 лева и с три деца – 1 800 лева.

След края на гласуването вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев благодари на депутатите за конструктивната работа. 

Почти в последния момент депутатите намериха компромисната формула за компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока.

„250 лева минимална цена, която бизнесът ще плаща, а компенсацията над тази цена ще бъде 100% до среднодневната цена, постигната на борсата. Т.е. това не означава, че всеки ще плаща 250“,обясни Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, макар че заради множеството промени в последния момент Рамадан Аталай от ДПС заяви:

„Останахме с впечатление като че ли на животински пазар наддаване в зависимост от зъбите на кончето“.

Актуализацията е изчислена при очаквана годишна инфлация от 11,9% и ръст на БВП от 2,9%. Прогноза, остро разкритикувана от Кирил Ананиев от ГЕРБ:

„Това не е макроикономическата рамка и прогноза на експертите от Министерството на финансите. Това е прогнозата на господин Асен Василев“.

Макар че приходната част бе сериозно завишена заради очаквани по-високи постъпления от ДДС, разходната част също нарасна значително.

Очакването е дефицитът да остане в рамките преди актуализацията, а именно 4,1%.

Много от исканията за по-големи харчове не бяха удовлетворени. С аргумента:

„На чужд портфейл и 100 милиона са малко“, думи на Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“.

С преходните разпоредби бе отстранена и неточност в актуализирания бюджет за Здравната каса, свързана с правилното отразяване в текстовете на 14 млн. лева, предназначени за лечение на деца.

Актуализацията на бюджета трябва да влезе в сила от 1 юли, макар и текстовете все още да не са изпратени за одобрение от президента Румен Радев и обнародвани в Държавен вестник.

Външният министър в оставка Теодора Генчовска и председателят на ДАНС Пламен Тончев бяха излушани на извънреден председателски съвет в Народното събрание. Той беше свикан заради поставения от посланика на Русия Елеонора Митрофанова срок до 12:00 ч. днес да бъдат оттеглени българските ноти за експулсиране на 70 служители на руските представителства в България. 

Генчовска заяви, че очаква насоки от премиера Кирил Петков как да действа по поставения ултиматум. „Очаквам указания от премиера. Той е информиран за всичко това и очаквам указания от него. Има координация, разбира се. Говорено е с него. Нека да дойдат писмени указания от него. Ние сме спазвали стриктно процедурата. Дошли са писмата със списъците. Ние сме поискали указания от Министерски съвет. Те са ни казали какво да направим и сме действали изцяло по процедура“, каза тя.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че на председателския съвет е обсъден фактическият състав на докладите, които са били представени на Съвета за сигурност при премиера. Според Костаинов, Петков е използвал структурите на държавната власт за лична политическа изгода и ще сезира прокуратурата за това. „Точно поради тази причина утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще искаме Кирил Петков да бъде не забавно разследван“, каза Костадинов.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че Кирил Петков създава хаос в държавата, защото си отива от власт. „Вие чухте ли ме какво ви казах, че той е лъжец. Лъже. Няма нито един доклад на ДАНС. Няма никакво решение на съвета. Има устни разпореждания. На този съвет са обсъждали съвсем различно. Външно са предлагали реципрочно намаляване на дипломатическите корпуси, защото руснаците са повече от нас, но това не е шпионаж. Това е друга процедура и трябва един месец“, посочи Тошко Йорданов. 

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че вероятно по темата ще се правят всякакви спекулации. „Докато не се изясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни интерпретации“, обясни Иванов./БНР/