България

При форсмажор: Настаняват мигранти в незаконни фургони в Харманли и Елхово

„Има възможности мигринти да бъдат настанявани във фургони в Харманли и Елхово, но се надявам това да не се наложи“. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев при инспекция по границата. Служебният министър обаче явно не е запознат, че фургоните в лагера в Харманли, въпреки че са с европейски пари са незаконни, защото нямат АКТ 16.

Според него нивата на натиск са били около 1 000 и над 1 000 върнати на ден. За последното денонощие предотвратените опити за нелегално преминаване на границата са малко над 500. В охраната на граничната зона се се включили и 350 военни. В района на границата са разположени над 60 единици техника на МО.

Демерджиев посочи, че Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи активно по събрани от ДАНС и от структури на МВР данни, свързани със съмнения за замесени полицаи в тази престъпна дейност. Те са на различно средно ръководно ниво в регионалните дирекции по места. Министърът бе категоричен, че ще има рокади, ще има и лица, по отношение на които ще се образуват наказателни производства.