НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Проверяват обществена поръчка в Харманли за конфликт на интереси

Дали има конфрикт на интереси при обществена поръчка в Харманли проверяват няколко институции. Става дума за доставка и монтаж на 34 климатика, а прогнозната стойност на поръчката е за близо 50 000 лв.

Сигналът е подаден от общинския съветник Николай Георгиев, който твърди, че спечелилият е фирма „Техноклима“ ООД, в която е съдружник Ангелина Тървалиева, майка на Динко Тървалиев – председател на групата на общинските съветници на ГЕРБ Харманли. Освен това другият съдружник в „Техноклима“ ООД е Димчо Налбантов. Той е първи братовчед на Маргарита Тървалиева, началник отдел Култура и образование в Община Харманли и съпруга на Динко Тървалиев – председател на групата на общинските съветници на ГЕРБ Харманли.

Кметът на Харманли Мария Киркова смята, че няма проблем. По думите й е избрана фирма, която ще извърши услугата за около 44 000 лв. Климатиците са за общинска администрация и за около 10 поделения. Обществената поръчка е обявена през юни. „Аз не виждам какъв конфликт на интереси има. Общинският съветник, който е цитиран, Динко Тървалиев е извън фирмата. Това значи ли, че в Харманли нито една местна фирма не може да участва в обществени поръчки“, каза за Taran.news Мария Киркова. На наш въпрос, че в сигнала се казва, че спечелилата фирма е близка до председателя на сесийната група на управляващата партия, както и на служител на общината, Мария Киркова отговори: „Това конфликт на интереси ли е? Всеки търси някаква сензация в момента. Аз не мисля, че комисията си е позволила да наруши нещо при представяне на офертите“. Тя предположи, че водещото е било икономически най-изгодната оферта.

По случая с климатиците вече се занимава Специализираната прокуратура. От държавното обвинение съобщиха, че сигналът е подаден в Районна прокуратура на 9 септември, на следващия ден е препратен в спецпрокуратурата по съображения на обвинител. Сигналът е и в КПКОНПИ.