България

Прокуратурата: 27 магистрати и 11 политици имат недекларирани сметки в чужбина

27 магистрати и 11 души, заемащи висши публични длъжности в наказатената и изпълнителната власт притежават недекларирани банкови сметки в чужбина. Това съобщи прокуратурата като използва за повод опровержението на анонимен сигнал до някои медии за сметки на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев в Швейцерия.

В съобщението изрично е посочено, че настоящият зам.-главен прокурор не е сред магистратите с недекларирани сметки в чужбина.

От прессъобщението на държавното обвинение се разбира, че информацията за притежавани банкови сметки, недвижими имоти в чужбина и други инвестиции, участие в офшорни компании на лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред, е изискана от главния прокурор Сотир Цацаров през месец май от ДАНС. Справката е постъпила до главния прокурор на 19 юли и 15 август.

По разпореждане на Сотир Цацаров Върховната касационна прокуратура е възложила на НАП извършване на данъчни проверки на всичките 38 магистрати и политици, съобщи още държавното обвинение. В рамките на данъчните проверки трябва да бъде установен размерът на финансовите средства в тези сметки, произходът на средствата, евентуално получаване на доходи от лихви и изпълнение на задълженията за деклариране и заплащане на данъци.

„След приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени дали има предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления“, се казва още в съобщението.

Източник: Свободна Европа