БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Протестиращи ресторантьори в Пловдив искат оставки в МВР

На протест пред сградата на Областна дирекция на МВР в Пловдив собственици на заведения поискаха оставката на директора на пловдивската полиция Васил Костадинов.

Повече от час собсвеници на заведения, персонал и клиенти скандираха „Оставка“. Протестът под мотото „Няма да търпим“ беше провокиран от акцията в пловдивската дискотека Bushido, която се проведе на Гергьовден и 400 гости на клуба бяха съблечени голи и обискирани. Собствениците на заведенията категорично се противопоставят на отношението към бранша и случаят с така наречените голи обиски е прелял чашата на търпението.

„Икаме оставката на ръководтвото на МВР-Пловдив. Министър Дерменджиев е адвокат и много добре знае кои закони са нарушени при проверката. Но и достатъчно реномирани адвокати излязоха и казаха, че това са абсолютно незаконни действия на Министерството на вътрешните работи и искаме хората да си понесат отговрността. Това фиаско, което те предизвикаха под надслов „Борба с наркотиците“, се видя, че е абсолютна пародия и трябва да си понесат отговорността. Затова сме тук – да защитим бизнеса, клиентите и работещите“, каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на Българската асоциация на заведенията.

Протестиращите бяха категорични, че е недопостимо случилото се в пловдивската дискотека. Сред тях бяха и клиенти на заведението, които също са били обискирани във въпросната нощ.

„Протестираме срещу полицейския произвол. Протестираме срещу това да ни събличат голи в заведение, в което сме отишли да си харчим парите. Ние не сме престъпници, просто се забавлявахме. Аз бях клиент на заведението и ми стана адски неприятно, че трябваше да търпя всичко това. Аз не съм наркоман, не съм алкохолик, и не съм виновен затова, че някой иска да изкара друг виновен. Не ми стана приятно от това, че ме държаха пет часа, а аз просто бях отишъл да се забавлявам“, каза Мирослав, който е брокер на недвижими имоти.  

Собствениците на заведения бяха категорични, че не са против проверките, но искат те да се осъществяват цивилизовано, и да съответстват на статута на страна членка на Европейския съюз.

„Няма повече да търпим да ни третират като престъпници. Ние сме предприемачи, които допринасят за брутния вътрешен продукт на България, а служителите и клиентите ни плащат данъци в тази държава“, казаха още на протеста.

На него се появи и ившият антитерорист и настоящ преподавател по национална сигурност Алексей Петров, който заяви, че е там в лично качество.

„Оставам с разбирането, че тази акция е насочена към бизнеса на тези хора. Смятам, че се използва държавната машина за елиминиране на конкурент или на неудобния“, каза Петров и допълни, че това е сигнал за тревога.

Според него е необходима професионална кардинална реформа в системата на МВР.

Ричард Алибегов се опита да влезе в сградата на Областна дирекция на МВР-Пловдив за разговор с ръководството, но той не беше приет, заради неотложни ангажименти на директора. Той е бил посъветван да си запише час в приемното време.

„Най-вероятно ще организираме протести и в други градове. Искаме оставаките на пловдивското рокъводство на МВР. Ако това не се случи, май ще трябва да поискаме и оставката на министъра на вътрешните работи“, каза Алибегов.

Протестиращите преминаха и по част от улиците в квартал „Капана“, където също скандираха „Осатвка“./МВР/

сн. БНР